Cauta in pagina

Noul sistem Safe Para Pro

Stimati colegi,


a fost publicat pe siteul FAI noul sistem Safe Pro Para (http://www.fai.org/international-pilot-rating-systems)  sistem de referinta minim acceptat, pentru evaluarea si standardizarea internationala, a gradului de profesionalism in pregatirea pilotilor pentru clasa parapanta. Acest nou sistem, mult mai clar si mai aplicat tuturor nivelelor, inlocuieste vechiul Para Pro, reactualizand standardele internationale acceptate de pregatire a pilotilor  conform cu evolutia si dezvoltarea zborului cu parapanta din ultimii ani.

 

In Romania, AZLR este singura organizatie abilitata  de FAI, sa elibereze IPPI Card-ul international corespunzator nivelului international  Safe Pro Para. Costurile aferente trecerii la noul sistem vor fi suportate integral de AZLR, si nu vor exista majorari de taxe sau instituirea unora noi.

Pentru trecerea la noul sistem, in vederea armonizarii legislative si schimbarea modulelor de pregatire si evaluare ale pilotilor, conform cu Safe Para Pro, va exista o perioada de tranzitie intre cele doua sisteme internationale de referinta, astfel incat incepand cu 1 ianuarie 2018 vom aplica in pregatirea si evaluarea pilotilor doar noul sistem.

Incepand cu 1 iulie 2017, AZLR vine in sprijinul pilotilor romani practicanti ai zborului cu parapanta si va renunta la folosirea cardurilor FAI, specifice pana acum IPPI Card-ului, si va trece la noul sistem de inserare a nivelului corespunzator de profesionalism al pilotului, direct pe licenta nationala emisa, coform standardelor impuse de FAI..

Astfel ca toti pilotii noi vor avea automat inscris dupa aceasta data, nivelul 3 Safe Para Pro pe licenta nationala pe care o vor obtine in urma examinarilor sustinute in vederea eliberarii licentei de pilot clasa parapanta.

Ceilalti piloti care au deja emisa o licenta de pilot clasa parapanta si nu detin cardul IPPI in varianta folosita pana acum ( card specific FAI, care ramane in termen de valabilitate atat timp cat licenta este valabila) pot obtine un nou document de licenta pe care va fi inscris nivelul corespunzator pregatirii sale Safe Para Pro, urmand procedura specifica de obtinere a IPPI Card-ului conform deciziei 26 (http://www.azlr.ro/doc/azlr/Decizii/Decizia26.pdf )Valentin Popa

Presedinte AZLR