Intalnire ROMATSA - AZLR

Stimati colegi,

in saptamana care a trecut a avut loc la Bucuresti, o intalnire intre reprezentantii ROMATSA si cei ai AZLR. Aceasta prima intalnire a fost una informala si a avut ca punct de plecare analiza situatiei reale din teritoriu cu privire la activitatea de zbor desfasurata de catre practicantii zborului cu aeroanve ultrausoare nemotorizate ce incalca prevederile legale ce vizeaza zborul in CTR-uri si spatii aeriene controlate. 
In ultima perioada a crescut numarul de safety report-uri ce au ca subiect incalcarea zonelor de control aerian ce intra sub responsabilitatea ROMATSA, in special de catre parapantisti, ceea ce impune luarea de masuri in vederea asigurarii sigurantei si securitatii aeronautice.
In urma analizei situatiei s-au gasit cateva puncte comune care vor permite ca pe viitor sa existe un canal de comunicare intre practicantii zborului cu parapanta si aceasta autoritate, astfel incat noi sa ne putem desfasura activitatea de zbor, fara a pune in pericolalti participanti la traficul aerian care nu au cunostintaprin nici un mijloc de existenta noastra intr-o zona controlata la un anumit moment.
AZLR va incheia cu ROMATSA un protocol general care va contine modalitati si proceduri de comunicare ( fara statie radio) atunci cand activitatea de zbor se va desfasura cu precadere in zonele de CTR, in sensul ca practicantii zborului cu parapanta vor folosi acelasi sistem de telefon ca si in cazul comunicarii cu COAP, informand si facand schimb de informatii cu controlorii de trafic din turnurile de control aferente zonei unde isi desfasoara activitatea. Pe langa protocolul general, vor exista pentru fiecare CTR, in functie de particularitatile acestuia anexe corespunzatoare astfel incat sa fie posibil ca pe viitor cu putin efort si bunavointa in comunicare din partea tuturor partilor implicate sa putem zbura in legalitate in aceste zone.
Pentru zborul de XC inca nu s-a stabilit o modalitate clara , urmand a mai purta discutii, insa ideea avansata de catre AZLR a fost tot folosirea telefonului si comunicarea cu turnul pentru cazurile de traversare de zone aeriene controlate.
Aceasta problema a ramas in discutie urmand a aprofunda subiectul la intalnirile viitoare.
Deasemenea pentru a se crea o mai buna comunicare intre controlorii de trafic si practicantii zborului cu AUN, in special clasa parapanta, AZLR a propus ca in programul de pregatire al acestora sa fie cuprins si un seminar, unde reprezentanti autoritatii de certificare pe domeniu, sa prezinte zborul cu parapanta si particularitatile acestuia. 
Reprezentantii ROMATSA s-au manifestat favorabil la toate discutiile si propunerile noastre, ceea ce creaza premise favorabile pentru zborul liber din acest punct de vedere.

Consiliul Director

 

Examinare Piloti Tandem si Instructor Parapanta

Stimati colegi, 
in perioada 06-08 iulie 2018 va avea loc in zona de zbor Clopotiva , ultima sesiune de examinare a pilotilor care au participat la cursul inceput in anul 2016, pentru obtinerea calificarilor de pilot tandem si instructor clasa parapanta. 
Aceasta sesiune se adreseaza candidatilor care mai au de efectuat examenul practic, nu au putut finaliza examenul din motive meteorologice, sau au fost in situatii medicale exceptionale la data desfasurarii examinarilor anterioare, fapt demostrat prin depunerea documentelor medicale corespunzatoare la data respectiva
In vederea organizarii si desfasurarii examinarii in bune conditii, in conformitate cu procedurile aprobate ale acestui curs dorim sa precizam urmatoarele:

- candidatii vor avea asupra lor echipamentul de dubla comanda complet, certificat pentru tipul zborurlui pe care urmeaza sa il efectueze in cadrul examinarilor, documentele necesare ( fisa de pregatire practica, carnetul de zbor si registrul de zbor completat corespunzator cu pregatirea practica la sol si in zbor efectuata de catre instructorul nominalizat de elev, conform procedurii prezentate elevilor cursanti in timpul programului teoretic) si dovada achitarii tarifului de licenta conform legislatiei. si vor fi insotiti de instructorii care i-au pregatit in vederea efectuarii zborurilor corespunzatoare;
- nerespectarea conditilor de admisibilitate la examinare, conform procedurilor, precum si orice tentativa de frauda atrag dupa sine eliminarea candidatului din examen;
- examinarea candidatilor se va desfasura conform procedurilor cursului si deciziei 19 a AZLR, si va cuprinde o parte teoretica cu intrebari grila din intrebarile ce se regasesc pe site precum si din materia predata in cadrul modului teoretic. Instructorii vor sustine suplimentar o examinare orala la metodica predarii.
- examinarea practica se va desfasura la sol si in zbor cu efectuarea unui numar de 6 zboruri ( doua obligatorii cu instructorul care a efectuat pregatirea) cu executarea temelor stabilite de catre examinatori conform procedurilor aprobate ale cursului;
- in vederea asigurarii transparentei totale si pentru evitarea oricaror situatii contestabile intregul proces de evaluare a candidatilor va fi inregistrat cu mijloace specifice.
Va rugam sa va anuntati intentia de participare pe mailul asociatiei This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it pana cel tarziu in data de 04.07.2018

Director de curs
Valentin Popa

 

Sedinte comune intre AACR, Aeroclubul Romania, Ministerul de Interne, Jandarmeria Romana si Politia de Frontiera

Stimati colegi, 
la initiativa Autoritatii Aeronautice Romane in ultimele zile au avut loc intalniri intre reprezentantii AACR, Aeroclubului Romaniei, Ministerul de Interne, Jandarmeriei Romane si Politiei de Frontiera in vederea stabilirii de masuri comune in vederea respectarii legislatiei aeriene pe domeniul aeronavelor ultrausoare. Aceste discutii au fost generate de multitudinea de evenimente din ultima perioada, precum si accidentele care au avut loc in ultima perioada in care au fost implicati piloti straini si clase de aeronave din Anexa II. In urma acestor discutii fiecare entitate si-a prezentat punctul de vedere, astfel ca s-au stabilit conditiile in care au avut loc evenimentele si cauzele care au generat aceste situatii. S-au stabilit conditiile in care aceste auoritati vor colabora in viitor fiecare pe nivelul sau de competenta astfel incat sa se respecte legislatia aeronautica in domeniu atat de catre pilotii romani cat si de catre icei straini, sa creasca siguranta si securitatea zborului. Din punctul AZLR de vedere exista toleranta 0 vis -a vis de practicantii zborului cu aeronave ultrausoare nemotorizate care nu detin licentele si calificarile necesare desfasurarii activitatilor de zbor mentionate in legislatie, si care nu respecta prevederile HG912/2010 cu privire la informarea obligatorie la COAP. 
AZLR este autoritate delegata pe domeniul aeronavelor ultrausoare nemotorizate, sub controlul si responsabilitatea AACR dar nu detine toate parghiile legale si personalul aeronautic specializat pentru a putea asigura controlul si supravegherea zborului in teritoriu.
Pe viitor vor mai exista intalniri comune, urmand a se stabili modalitatile concrete de colaborare intre institutiile abilitate pe acest domeniu.

Consiliul Director
AZLR

 

Rezultate sesiune de examinare ordinara Clopotiva mai 2018

Stimati colegi,
conform calendarului examinarilor pe anul in curs, in week-end-ul  04-05.05.2017 a avut loc in zona de zbor Clopotiva - Hateg, o sesiune ordinara de examinare organizata de AZLR in vederea eliberarii licentei de pilot clasa parapanta.
Examinatorii delegati de catre AZLR au fost Galcescu Ion Sebastian si Ceparu Stefan.

La aceasta sesiune s-au prezentat 4 de candidati in vederea sustinerii examenului pentru eliberarea licentei de pilot clasa parapanta, elevi ai instructorilor Dan Toterman, Robert Gyorgy, Pascan Ciprian 

In urma sustinerii probelor teoretice si practice in conformitate cu procesul verbal al sesiunii de examinare intocmit de catre examinatorii delegati si inregistrat la AZLR au fost declarati admisi urmatorii:

  1. Fekete Annamaria Katinka
  2. Cirjan Alexandru
  3. Polinciuc Alexandru
  4. Bourjet Nicolas

Felicitari participantilor pentru efortul depus si succes in activitatea  viitoare de zbor cu parapanta.

Gyorgy Robert

Comisia de Relatii si Comunicare

 

Interimar AZLR

Stimati Colegi,

Pana in data de 15 Mai, Presedintele interimar este Ferencz Istvan, pentru informatii legate de Asociatia de Zbor liber din Romania  puteti suna la nr 0722285516.

Comisia de Relatii si Comunicare

Gyorgy Robert