Sesiune de examinare ordinara Priseaca

Stimati  colegi,

in perioada 26-27 iulie 2014 se va organiza, in zona de zbor de la Priseaca  o sesiune de examinare ordinara in vederea eliberarii/ reinoire a  licentelor de pilot clasa parapanta. Sseiunea face parte din programul stabilit de AZLR la inceputul anului 2014

Examinatorii delegati de catre AZLR  sunt Grigorescu Leonard si Ferencz Istvan.

Examinarile se vor desfasura conform OM 630/2007 si  Anexa 5 din procedurile AZLR cu privire la  desfasurarea examinarilor pentru clasa parapanta (http://www.azlr.ro/doc/azlr/Decizii/decizia19.pdf) participantii avand obligatia sa aiba asupra lor dosarul de eliberare intocmit de un instructor cu licenta in termen de valabilitate, taxa de licenta platita, carnetul de zbor, completat corespunzator si echipamentul de zbor necesar compus din  parapanta conforma nivelului de licenta/ calificare solicitat, seleta, parasuta de siguranta si casca in conditii optime de utilizare .

Candidatii care nu indeplinesc aceste conditii nu pot intra in examen.

Examinarea teoretica va incepe in data de 26 iulie 2014 la ora 8.00, intalnirea fiind in fata Primariei Stoenesti

Informatii suplimentare cu privire la programul complet de desfasurare al examinarii gasiti la organizatorul sesiunii  Grigorescu Leonard  tel. 0722 408 106

Consiliul Director

AZLR

 

Sesiune de examinare ordinara Priseaca

Stimati  colegi,

in conformitate cu calendarul examinarilor ordinare al AZLR pentru anul in curs in  perioada 26-27 iulie 2014 se va organiza in zona de zbor Priseaca  o sesiune de examinare ordinara in vederea eliberarii/ reinoirii licentelor de pilot clasa parapanta.

Avand in vedere solicitarile existente in acest moment de examinari extraordinare din zonele Cluj-Napoca ( 26-27.07.2014), Clopotiva  (02-03.08.2014), precum si reprogramarea, datorata vremii nefavorabile a examinarii de la Buzau, solicitam persoanelor care intentioneaza sa participe la aceasta sesiune ordinara de la Priseaca sa notifice acest lucru pe mailurile asociatiei This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it sau This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it pana la data de 19.07.2014.

In cazul in care nu vor fi solicitari de minim cinci candidati, pentru a evita cheltuielile inutile ocazionate de deplasarea examinatorilor si organizarea examinarii, sesiunea ordinara se va anula persoanele interesate urmand a se deplasa in vederea examinarii intr-una din cele 3 locatii unde urmeaza sa se desfasoare sesiuni extraordinare.

Consiliul Director

AZLR

 

Comunicat accidente mai -iulie 2014

Stimati  colegi,

in perioada mai- iulie 2014 in Romania, au avut loc cateva  accidente de zbor cu parapanta in zonele de zbor de la Miercurea Ciuc, Zapodeni  (Vaslui), Clopotiva, Priseaca, Rimetea, Vidrasau ( Mures) si Buzau. In aceste accidente au fost implicati sapte practicanti ai zborului cu parapanta,  sase romani, si un sloven, cinci licentiati, unul fara licenta si un elev pilot,  unul  fara urmari, cinci  cu raniri serioase si un deces.

Ca urmare a cresterii alarmante in ultima perioada a numarului de evenimente in domeniul zborului cu aeronave ultrausoare nemotorizate clasa parapanta si a problemelor aparute cu privire la modul de anuntare a acestor evenimente dorim sa va facem cunoscuta procedura utilizata in cazul in care sunteti in situatia de a fi implicat intr-un asemenea caz  nedorit sau sunteti martorul unui accident.

In conformitate cu procedurile legale, va rugam sa notificati evenimentul  telefonic cat mai rapid posibil la organul de trafic unde ati facut informarea ( COAP, etc) si la CIAS ( Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile) tel: +4.0751.192.088 sau pe mail la adresa This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Este important de stiut ca in cazul in care solicitarea interventiei salvarii sau serviciului SMURD  se face prin dispeceratul 112, automat incidentul este notificat  si pe aceasta linie dar este in acealasi timp obligatoriu ca persoane implicate , martori,  sa faca si ei acest demers.

Deasemenea va rugam cei care ati fost martori sau persoane implicate sa dati tot sprijinul autoritatilor care vor fi delegate intr-o eventuala cercetare pentru identificarea cauzelor care au dus la producerea evenimentelor.

Foarte important este sa retineti ca investigatia unui eveniment aviatic oricat de grav este are drept scop  investigarea si elucidarea cauzelor care au dus la producerea acestuia si NU STABILIREA VINOVATILOR SAU MASURI IMPOTRIVA PERSOANELOR IMPLICATE. In urma elucidarii acestor probleme se trag concluzii care vor fi aduse la cunostinta practicantilor zborului cu parapanta fara a se mentiona numele celor implicati, astfel incat comunitatea sa poata sa limiteze cat mai mult posibil producerea unor asemenea evenimente in scopul cresterii sigurantei si securitatii zborului.

Neraportarea evenimentelor de aviatie din domeniul nostru al nemotorizatelor va duce in timp la masuri din partea autoritatilor abilitate din acest domeniu pentru identificarea si rezolvarea acestor situatii, masuri restrictive care vor impieta asupra  desfasurarii zborului pentru intreaga comunitate a parapantistilor.

Aceste probleme sunt probleme nu doar ale AZLR  ci a intregii comunitati a parapantistilor din Romania, de aceea facem inca odata apel la sprijin,  intelegere si atitudine fata de situatile si evenimentele care se petrec zilnic in activitatea nostra de zbor, astfel incat sa ne pastram privilegiile si libertatile de care domeniul nostru se bucura.

 

Consiliul Director

AZLR

 

Comunicat sedinta AACR-AR-AZLR iunie 2014

Stimati colegi, 
in data de 19.06.2014 la sediul AACR, serviciul Navigabilitate a avut loc o intalnire a reprezentantilor AACR-AR-AZLR pentru analiza si discutii pe proiectul unei noi editii a RACR 47 cu privire la inmatricularea aeronavelor civile motorizate si nemotorizate.

Din partea AZLR au participat Leonard Grigorescu si Valentin Popa.

Pe ordinea de zi s-a aflat noul proiect de reglemetari civile RACR 47, Inmatricularea aeronavelor civile, motorizate si nemotorizate care a fost pus la dispozitia celor prezenti in copie pentru dezbatere si analiza..

In ceea ce ne priveste pe noi cei care zburam cu parapante si deltaplane, in cursul discutiilor au fost analizate situatile care impun ca acest proces de inmatriculare/ identificare sa se puna in practica in urmatoarea perioada, lucru necesar avand in vedere situatia incalcarilor frecvente de spatii aeriane si nerespectarea legislatiei nationale de catre o serie de colegi de ai nostrii si de imposibilitatea organelor abilitate ale statului de a identifica practicantii acestui gen de activitate atunci cand violeaza spatiul aerian controlat fara aprobarile necesare, ceea ce afecteaza si perturba desfasurarea celorlalte activitati  de aviatie generala.

Se preconizeaza infiintarea unei baze (registru) nationale unice  unde se vor regasi inmatriculate/ identificate toate aeronavele ultrausoare motorizate si nemotorizate din Romania.

AZLR a expus punctul de vedere propriu cu privire la problema inmatricularii / identificarii parapantelor, deltaplanelor si a parasutelor de siguranta aferente acestor categorii, sublinind faptul ca din punct de vedere tehnic este imposibil de aplicat  aceasta prevedere in conditiile in care la nivel european nici o tara nu are prevazut in reglementarile nationale acest aspect, iar reglementarile europeane ( Anexa 2 EASA) exclud aceasta categorie de aeronave de la aceasta procedura.

Din punctul de vedere al AZLR introducerea acestei prevederi intr-o procedura nationala unitara cu alte categorii de aeronave ar duce la izolarea acestui gen de aviatie fata de restul Europei, si ar crea o discriminare pe de o parte fata de pilotii din afara tarii care ar veni sa desfasoare activitati de zbor in Romania in cadrul concursurilor sau al zborului liber, acestia neavand posibilitatea sa zboare in tara noastra si pe de alta  pilotilor romani care ar fi nevoiti sa detina o serie de documente necesare si valabile pentru zbor doar pe teritoriu national.

AACR si-a aratat disponibilitatea si intelegerea de a ne alinia cu tendinta europeana in domeniu, ramanand ca AZLR sa prezinte un punct de vedere bine argumentat in scris subliniind motivele pentru care parapantele, deltaplanele si parasutele de salvare aferente sa fie exceptate de la RACR 47, intreaga responsabilitate pentru intretinerea, verificarea si utilizarea acestor aparate revenind proprietarilor conform legislatiei actuale.

Pe de alta parte AZLR in calitate de autoritate de certificare delegata ce actioneaza in numele sub supravegherea si responsabilitatea AACR, face un apel foarte serios catre practicantii zborului cu parapanta si deltaplanul sa se alinieze legislatiei nationale in vigoare in ceea ce priveste zborul liber pentru a nu fii pe viitor in situatia de a pierde din avantajele si privilegiile de care ne bucuram in acest moment.

Consideram ca nu este normal ca o intreaga comunitate sa suporte rigorile si ingradirile unei legislatii mai aspre cu limitari excesive doar pentru ca o serie dintre colegii nostrii nu consimt sa respecte norme de bun simt in ceea ce priveste zborul cu parapanta si deltaplanul, iar organele abilitate ale statului trebuie sa fie cele care sa identifice si sa actioneze in consecinta in cazurile constatate fara a incrimina intrega colectivitate de practicanti ai zborului cu parapanta si deltaplanul.

AZLR si-a exprimat disponibilitatea de a sprijini orice actiune din partea oricarei autoritati pentru a mentine siguranta si securitatea zborului, si  a pastra libertatiile de care ne bucuram in acest moment  fara ingradiri si limitari excesive, indiferent de consecintele asupra celor implicati in actiuni de incalcare a legislatiei aeronautice in domeniu.


Consiliul Director
AZLR

 

Sesiune de examinare extraordinara la Buzau AMANATA

Stimati colegi,
in urma solicitarii venita din partea organizatorului Costel Constantin, ca urmare a situatiei meteorologice nefavorabile din acest week-end si pentru evitarea costurilor nejustificate din partea pilotilor participanti, sesiunea de examinare extraordinara de la Buzau din 21-22 iunie 2014, va fi reprogramata la o data ce va fi anuntata ulterior in functie de starea vremii.

Consiliul Director
AZLR