Stimati colegi,

In urma solicitarilor sosite din teritoriu, precum si in conformitate cu programul anual de pregatire al personalului aeronautic navigant in domeniul aeronavelor ultrausoare nemotorizate in perioada  ce va urma ( incepand  cu luna iunie 2014) AZLR organizeaza un curs in vederea obtinerii calificarii de INSTRUCTOR aeronave ultrausoare nemotorizate clasa parapanta si deltaplan si curs de obtinerea calificarii de PILOT TANDEM clasa parapanta
Acest curs este destinat pilotilor posesori ai licentei de pilot aeronave ultrausoare nemotorizate in termen de valabilitate si se va desfasura in conformitate cu prevederile legale aeronautice in vigoare.
Conditiile de eligibilitate sunt cele stipulate in OM 630/2007 RACR-LPAN AUN 2105-2110 plus diploma de bacalaureat pentru solicitarea calificarii de instructor, iar admisibilitatea solicitantilor in curs se va face in urma obtinerii unui procentaj de minim 75% la examinarea teoretica si practica specifica conform nivelului PARA PRO 5 si SAFE PRO pentru candidatii la calificarea de instructor, respectiv nivelul PARA PRO 4, pentru candidatii la obtinerea calificarii de pilot tandem clasa parapanta
Pentru examinarea teoretica de admitere la curs, bibliografia este constituita din seturile de intrebari afisate pe siteul www.azlr.ro, precum si din documentele PARA PRO, examinarea cuprinzand atat intrebari grila cat si raspunsuri deschise ce vor testa capacitatea de exprimare orala si in scris a candidatiilor.
La examinarea practica candidatii vor avea asupra lor echipamentul necesar zborului, carnetul de zbor, completat la zi, cu competentele practice necesare nivelului PARA PRO  4 si 5, ( pentru demonstrarea zborurilor de distanta  fisierele igc corespunzatoare sau orice alte documente ce pot demonstra intr-o maniera acceptabila  ca  tipurile de zboruri conforme nivelului PARA PRO  au fost efectuate de catre candidat) si vor demonstra aceste abilitati atat la sol cat si in zbor. Examinarea practica se va desfasura conform procedurilor de examinare stipulate in decizia nr.19/2014

Candidatii care nu vor indeplini la data inceperii cursului, conditiile stipulate in procedura de desfasurare a programului de pregatire, mentionate mai sus nu vor putea sustine examinarea teoretica si practica

Cursul se va desfasura pe 5 module astfel:

- in perioada 11 -15 iunie  2014 la Sibiu, examenul de admitere la curs si modulul teoretic 1, ce va cuprinde disciplinele conform OM 630/2007 plus metodologia zborului in tandem, modul destinat tuturor candidatilor;
- in perioada 03-06 iulie 2014 la Sibiu, modulul teoretic 2, ce va cuprinde , metodologia instruirii la sol si in zbor, probleme de metodica a predarii, psihologie si logica modul destinat candidatilor la calificarea de instructor.
- dupa finalizarea modulului teoretic elevii cursanti isi vor alege in teritoriu o scoala sau un instructor cu care vor parcurge instruirea practica astfel incat sa fie indeplinite conditiile si nivelul necesar de pregatire practica in zborul cu parapanta in tandem si instruire a elevilor piloti, conform legii. Instructorul cu care elevii cursanti, au parcurs programul practic de antrenare la sol si in zbor, vor inregistra activitatea de pregatire sustinuta in documentele oficiale,( respectiv registrul zilnic de zbor si carnetul elevului cursant) urmand ca la finalizarea pregatirii sa elibereze elevului cursant fisa de pregatire practica la sol si in zbor (Anexa 3 RACR-LPAN –AUN) care sa ateste numarul de ore de pregatire practica efectuate de catre acesta;
- se vor organiza 3 sesiuni ( examinare si 2 reexaminari) teoretice si practice a elevilor cursanti in vederea obtinerii calificarii de instructor aeronave ultrausoare nemotorizate clasa parapanta, deltaplan si  a calificarii pilot tandem clasa parapanta la date stabilite de comun acord cu examinatorii cursului in functie de datele de finalizare ale pregatirii practice la sol si in zbor desfasurate in teritoriu..

Costul modulelor cursului pentru obtinerea calificarii de instructor si pilot tandem aeronave ultrausoare nemotorizate, efectuate de catre AZLR, sunt cele aprobate de  Adunarea Generala a asociatiei (www.azlr.ro)

Organizatorii, vor pune la dispozitie,  examinatorii, lectorii, spatiu pentru desfasurarea cursului in conditii legale, informatiile si materialele didactice necesare, precum si materialele necesare desfasurarii examinarilor in conditiile legii.

Examinatorii delegati de catre AZLR pentru admiterea candidatilor in curs vor fi alesi dintre instructorii si examinatorii cu licenta valabila la data inceperii cursului, care si-au exprimat disponibilitatea pentru participare la acest program.

Examinatorii delegati de catre AZLR  in vederea finalizarii cursului si a obtinerii calificarilor solicitate in domeniul aeronavelor ultrasoare nemotorizate vor fi cei din lista aprobata a examinatorilor disponibila pe siteul AZLR.

Dosarele solicitantilor vor cuprinde cerere de intentie, copie dupa licenta de pilot in termen de valabilitate, declaratie medicala ( anexa1), copii IPPICard, CI, copie diploma de studii, copie carnet de zbor, copie dupa dovada de achitare a  taxei de examinare (450 lei virati in contul AZLR, cont virament: RO41 RNCB 0227069994100001 BCR Sibiu) si se vor trimite postal pe adresa : AZLR, str. Tipografilor nr.18 ap.1 cod postal 550164 pana la data de 05.06.2014, data postei, inclusiv.

Dosarele care vor sosi cu  data postei ulterioara datei de finalizare a validarii inscrierilor nu vor fi eligibile pentru acest curs.

Informatiile suplimentare solicitate cu privire la acest curs, vor fi trimise pe mail direct celor care si-au exprimat intentia de a participa la acest curs la adresele Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Consiliul Director

AZLR